foto: Wilton Carpets

 

Masintöövaipade valmistamiseks on kõige traditsioonilisem viis vaiba kudumine. Kootud vaiba valmistamiseks põimib kangastelg vaiba loomiseks pealislõnga (kas villane, villasegu või sünteetiline) džuudist või sünteetilise aluslõnga külge. Kui vaip on kangastelgede küljest eemaldatud, kantakse vaiba põhjale õhuke lateksikiht, et lõng paigale lukustada. Vaipade kudumist on peamiselt kolme tüüpi - Axminster, Wilton ja Flatweave (põimevaip).

 

Axminster vaibad

Axminster vaipade ajalugu ulatub aastasse 1755 kui Thomas Whitty töötas välja selle kudumisviisi Axminsteris, Devoni maakonnas, Inglismaal. Axminster tehnika on levinud lõigatud aasaga tihedate vaipkatete kudumisel. Vaiba pealispind ja põhi kootakse samaaegselt - ühepikkused lõngad kinnitatakse ükshaaval põhja külge U või J kujuliselt ja fikseeritakse tugevalt lõimelõngaga. Lihtsustatult meenutab see kudumisviis käsitöövaipade valmistamist. Masin jõuab olenevalt vaiba tihedusest valmistada 3 – 5 meetrit vaipa tunnis, sellest ka eksklusiivsus. Vaibad on tugevad ja neid on võimalik rulli keerata ainult koe suunas. Tänapäeval peetakse neid kõige vastupidavamateks vaipkateteks - tugevuse lisamiseks on koostiseks tihtipeale 80 %villa ja 20 % polüamiidi. Kootud Axminsteri vaip sobib kõige paremini keerukamate kujunduste loomiseks, kasutatakse kuni 12 värvi. Neid vaipu on võimalik toota erineva tihedusega muutes selle ideaalseks vaibaks ühiskondlikes ruumides nagu hotellid ja bürood. Axminster vaip on ka kõrge tulekindlusega.

 

 Axminster vaibad e-poes

 

 

 

Wilton vaibad

Wiltoni, ehk Brüsseli tehnika on pärit Belgiast, aastast 1741.
Lõng jookseb masinal pidevalt, kord lõime alt ja siis pealt aasadena. Hiljem saab kas kõik või osa aasadest lahti lõigata et tekitada aasalise ja lõigatud aasaga reljeefseid pindu.
Mustri loomisel saab tänapäeval kasutada kuni kaheksat värvitooni. Kududa saab ka face to face , kaks vaipa üksteise peegelpildis, nende vaipade aasad on keskelt läbi lõigatud. Niimoodi valmivad masinal kootud valmisvaibad.
Vaipade vastupidavus ja hind sõltub lõnga kogusest ja koe tihedusest. Kasutatakse nii looduslikke kui sünteetilisi materjale.

 

 

 

Flatweave ehk põimevaibad

Põimevaibad on ajalooliselt kõige vanemad vaibad - põimida sai okstest, lehtedest ja kasutatud kangastest. Eestis on põimevaipadeks kaltsuvaibad. Põimevaibad kootakse telgedel lõime ja koelõngu põimides. Selliste vaipadel ei ole põhja. Nad on madalad, ilma karuseta, lihtsalt hooldatavad. Olenevalt kasutatud materjalist ka pestavad.

 

 Põimevaibad e-poes