Kashmiri vanasõna ütleb, et kodu ei ole kunagi täiuslik ilma (Kashmiri) vaibata. Kashmiri vaipu valmistatakse käsitööna Põhja Indias, Srinagari ümbruses Kashmiri orus. Kashmiri vaipu tuleks käsitleda kui hinnalisi kunstiteosed. Mooruspuu siidist vaibad on sõlmitud 100% siidist. Ka lõime– ja koelõng on siid (Enamasti on siidivaibad valminud puuvillasel põhjal). Siidilõng on ülipeenike – seega on vaip väga tihe - 1 000 000 sõlme ühel m2 ja enamgi.

Ka lõng värvitakse nendes Kashmiri külades looduslike värvidega. Näiteks erakordset kuldset värvi saadakse taimest, mis kasvab vaid Kashmiri orus. Kaunis helesinine värv on saadud järve põhjast korjatud siniste kivide jahvatamisel. Taimsete värvidega sõlmitud vaiba ettevalmistustööd kestavad aasta. Igal aastaajal korjatakse erinevaid taimi, vajadusel kuivatatakse ja jahvatatakse kuni nad annavad parimad toonid siidilõnga värvimiseks. Seejärel joonistatakse täpne muster paberile ja alles siis võib alata pikk vaibakudumise protsess.

Mõõdus ca 90x160 mooruspuu siidist vaiba kudumiseks (külavaipu koob ainult üks inimene) kulub üle aasta. Samas on vaip kootud ühtlaselt, sest igal kudujal on oma „käekiri“. Kashmiri külades on vaibakudumise traditsioon kahjuks kaduv kunst. Noori see täpne ja aeganõudev töö enam ei köida. Just seetõttu on need kunstiteosed üha enam hinnas.

Vaata meie mooruspuu siidist vaipu siit.