Mošee

Araabia Ühendemiraatide kaks naaberlinna, Abu Dhabi ja Dubai, on sarnased oma ülivõrrete poolest - need kaks on pidevalt konkureerimas kõige suuremate, uuemate ja luksuslikumate asjadega: pilvelõhkujatest kuni Ameerika mägedeni ning ostukeskusteni. Nagu Texases öeldakse: lõppude lõpuks on Emiraatides kõik suurem.

Kui šeik Zayed bin Sultan Al-Nahyan, Abu Dhabi valitseja ning Ühendemiraatide asutaja ja esimene president, alustas oma kodukohas mošee planeerimist, polnud kahtlustki, et sellest tuleb muljetavaldav ehitis. Suurepärase töömeisterlikkuse näitena valmis projekt kahjuks siiski kolm aastat peale šeigi surma.

Kuigi enamus mošeest tehtud fotod on suunatud üles selle kuplitele ning minarettidele, on ka allpool midagi tähelepanuväärset –
maailma suurim vaip.

Maailma suurim vaip

Mošee rajamisel kogus ja tellis Abu Dhabi valitsus marmorist, kivist, kristallist, kullast ja keraamikast kunstitöid üle kogu maailma, moodustades nii globaalse loovuse pimestava mosaiigi. Mošee ehitamisel, mis kestis üle kümne aasta, lõi kaasa üle 3000 ehitaja ning 38 lepingupartnerit. Oma panusena projekti pakkus Iraan välja käsitsi kootud vaiba mošee palveruumi, mis oleks kui märgiline tunnustus piirkonna vaibakudumise rikkalikule ajaloole. Arvestades mošee suurust (rohkem kui 30 aakrit = ca 120 000 m²), ei saa selline vaip olla midagi tavalist. Vaiba kudumisel kasutati ligikaudu 38 tonni puuvilla ja villa. 1200 - 1300 kudujat Iraani Khorasani provintsist kudusid vaipa üle poolteise aasta Iraani disaineri Ali Khaliqi juhendamisel. Vaiba tohutute mõõtmete tõttu valmistati see üheksas erinevas osas, mis hiljem kohapeal kokku õmmeldi.

Vaiba suurus on 133 m x 43 m, mis on kokku 5719 m². Vaiba kudumisel on tehtud 2 268 000 000 sõlme. Koostis on 72% villa ning 28% puuvilla. Kudumisel kasutati 50% Iraani villa ning 50% Uus-Meremaa villa, puuvill tuli vaid Iraanist. 

Värvitoonid sisaldavad 20 naturaalselt värvitud tooni ning viite sünteetilist värvi. Vaiba põhitoon on roheline, ja sellel on kolm põhjust: esiteks oli roheline värv šeik Zayed´i lemmikvärv, teiseks on roheline Islami lipu esimene värv ning kolmandaks sümboliseerib roheline värv elu kõrbes. Vaiba bordüür on kollakas beeži tooni, mis sümboliseerib oaasi ümbritsevat kõrbe.

Muuhulgas on vaip kantud 2015. aastal Guinessi rekordite raamatusse.

 


Kasutatud allikad:

Al Shindagah: "The World's Largest Carpet"

Wikipedia: "Sheikh Zayed Mosque"

Chelsea cleaning blog: "The World's Largest Carpet"

Architectural Digest: "The Incredible Story Behind the World's Largest Rug"